Generation Gellerup by Soffi Chanchira Larsen

Studenter anno 2017

MaryamAbdellahi.jpg

Maryam Abdellahi, 18

er STX student fra Langkær gymnasium i Aarhus. Maryam har fra barnsben været fascineret af Læger Uden Grænser og ville som barn være læge. Hun skal efter sommerferien starte på Odense Universitet, hvor hun vil tage kandidaten i Folkesundhedsvidenskab.

- Jeg vil gerne gøre en forskel og hjælpe i fattige lande i for eksempel Afrika. 

Maryams forældre er fra Somalia, mens hun er født i Aarhus og opvokset i Gellerup. Hendes far er buschauffør og mor er køkkenmedhjælper.

Maryam er den første i sin familie, der er blevet student. Til hendes sidste eksamen fik hun 10 i Historie. Bag på hendes studenterhue er der broderet:
'I made it'

by Soffi Chanchira Larsen

Khaditja Arab, 18

er STX student fra Viby Gymnasium ved Aarhus. Hun har valgt at få en ungdomsuddannelse, da det åbner op for en videregående uddannelse. Khaditjas forældre er fra Somalia. Hun er født i Aarhus og opvokset i Gellerup. Hendes forældre har færdiggjort folkeskolen. De har påvirket hende fra fødslen til at få en uddannelse. Men valget var altid hendes eget.

"Jeg har haft frihed under eget ansvar. Mine forældre har været gode støtter under gymnasietiden. De har støttet mig økonomisk til blandt andet bøger og studieture."

Khaditja ved endnu ikke, hvad hun skal læse videre til, og tager derfor et sabbatår. Hun vil i sit sabbatår arbejde og få erhvervserfaringer, som kan bruges i hendes fremtidige uddannelse, hvilket skal være inden for omsorg.

by Soffi Chanchira Larsen

MarwaKhalil.jpg

Marwa Khalil, 20

er STX student fra Langkær Gymnasium i Aarhus. Marwa har aldrig overvejet at gå på gymnasiet, før hun kom i 10. klasse på Center-10.

"Jeg havde gået i en folkeskoleklasse, hvor min etnicitet var en minoritet, og jeg følte mig sat i bås af fællesskabet og set ned på. Det tog noget af mit selvtillid og selvværd, men i Center-10, fandt jeg ud af, at jeg havde de faglige kompetencer, der skulle til for at kunne læse videre."

Marwas forældre er fra Palæstina, men er født og opvokset i Libanon. Marwa er født i Aarhus og opvokset i Gellerup.. Hendes forældre har ingen uddannelse. Hendes mor arbejder i ældreplejen og hendes far er på førtidspension. De har støttet hende hele vejen med blandt andet "pep-talks," og tjekket op på, om hun fik lavet sine lektier. "De er pavestolte," fortæller hun. 
Efter gymnasiet vil Marwa holde sabbatår for at blive klar på, hvad hendes fremtidige studie skal være. Kun at det skal være inden for omsorg og pleje. Men der er ingen tvivl om, at hun vil læse videre.

"Jeg skal læse videre, hundrede procent! Jeg har ikke kæmpet i tre år for sjovt."

Marwa er den første i familien, der er blevet student. Hun har tre andre søskende.

 

by Soffi Chanchira Larsen

Abdallah Ajjawi, 18

er HTX student fra Aarhus Gymnasium. Abdallah afsluttede gymnasiets sidste eksamen med et 12 tal. For Abdallah er gymnasiet et springbræt til en videregående uddannelse. Og det åbner op for muligheder for arbejde og dannelse.

"Det vigtigste i livet er at studere. Det er vejen frem. Det er en menneskelig og social udvikling. Der er ingen, der er sig selv. Vi har brug for hinanden, og det giver vi gennem arbejde og uddannelse." 

I samarbejdet med andre studerende udviklede Abdallah sig socialt. Han blev udfordret i at stå op i forsamlinger. Han fik trænet selvdisciplinen og i at koordinere, når der på en uge skulle afleveres tre afleveringer. 

Abdallah er født i Arhus og opvokset i Gellerup. Hans mor er fra Libanon og hans far er fra Palæstina. Abdallahs mor har arbejdet som pædagog, men er nu hjemmegående. Hans far er også student. Senere dataingeniør. I dag er han frivillig i afdelingsbestyrelsen i Gellerup Parken. 

"Jeg vil gerne gøre mine forældre stolte og vil give dem det tilbage, som de har givet mig af ressourcer igennem min opdragelse. Og ved altid at præge mig til at få en uddannelse." 

Abdallah vil efter sommerferien tage et sabbatår. I det år vil han jonglere med iværksætteri. 

 

by Soffi Chanchira Larsen

SumayaOsman.jpg

Sumaya Osman, 18

er STX student fra Langkær gymnasium i Aarhus. Hun har afsluttet gymnasiet med fem A-fag. Derfor har hun fået broderet fem stjerner på siden af sin studenterhue. Sumayas forældre er fra Palæstina, men er født og opvokset i Libanon. Hun er selv født i Aarhus og opvokset i Gellerup. 
Sumaya vil læse til Master i socialpædagogik. Inden da skal hun have en bachelor i en adgangsgivende videreuddannelse, såsom pædagog eller socialrådgiver. 
Sumayas far er taxachauffør og hendes mor er hjemmegående.

"Det har påvirket mig til at gøre en ekstra indsats, da der ikke var hjælp eller vejledning at hente hjemme til det faglige arbejde. Men mine forældre har støttet mig hundrede procent igennem gymnasietiden og motiveret mig til at læse videre." 

Hjælpen til de faglige udfordringer har Sumaya fået hjælp på sit gymnasium, hvor der har været lektiecafeer. Bag på hendes studenterhue står der broderet:

'Be the key to succes'